Bedankt voor jullie steun aan dieren uit Oekraïne!

21 maart 2022 12:00

Vanaf maandag 7 maart hebben we het meldpunt Hulp voor dieren uit Oekraïne opengesteld voor gevluchte Oekraïners die hulp voor hun dieren nodig hebben. Ook gemeenten, asielzoekerscentra of mensen die privé Oekraïners met hun dieren opvangen kunnen hier hulp aanvragen. Dieren kunnen dan geholpen worden met de nodige vaccinaties en medische hulp, praktische zaken als mandjes en voer of eventueel tijdelijk onderdak. Sindsdien hebben we duizenden telefoontjes en mailtjes op het meldpunt ontvangen. De eerste dagen zijn we met name bezig geweest om al het aanbod aan gastgezinnen, dierenartsen, spullen etc. te inventariseren en naar de juiste plekken te geleiden. Inmiddels zijn we al druk bezig met o.a. assistentie bij medische kosten. We kunnen medische zorg regelen, opvang, dierbenodigdheden, voer en de nodige informatie. Hiermee hebben we al vele dieren en hun eigenaren kunnen helpen. Ieder hebben ze hun eigen verhaal, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: hun geliefde huisdier lieten ze niet achter. 

Hieronder een aantal van deze verhalen:


Kateryna, uit Kiev, verblijft met Тиша, Oekraiens voor ‘stilte’, in een rijtjeshuis in Eindhoven. Ook voor haar was het geen vraag: de kat? Die gaat natuurlijk mee. Na een helse, dagenlange tocht verblijft ze nu in Nederland. Maar de situatie is verre van ideaal. In het huis woont namelijk ook een Oekrainse vluchteling die zeven maanden zwanger is. Mede hierdoor is het van belang dat de kat in goede gezondheid is. Door de vele donaties kon Тиша naar de dierenarts in Eindhoven en is de situatie voor de vluchtelingen vele malen veiliger, en iets prettiger geworden. "Ze is nog een beetje boos”, vertelt Kateryna. Ze heeft een hekel het bezoeken van de dierenarts. "Ze mist thuis. Maar ze is in ieder geval veilig.”


Oksana vluchtte uit Oekraïne en liet noodgedwongen alles achter, behalve haar hond Potap (vertaling: aardappel). Het duurde zes dagen voordat ze uitgeput in Noord-Brabant aankwamen. Hier ving Jos Oksana en Potap met open armen op bij hem thuis. Hij hoorde over het meldpunt ‘Hulp voor dieren uit Oekraïne’ en belde direct op om Potap te laten vaccineren. “In Oekraïne zijn nog steeds zo’n vijfhonderd tot duizend gevallen van rabiës per jaar. Het laatste dat je wil is dat er hier een uitbraak komt”, aldus dierenarts Marnix. Potap is nu veilig ingeënt “en wat ook belangrijk is”, zegt de dierenarts, “Potap heeft nu een goed gecheckt Europees paspoort. Handig voor als ze ooit weer kunnen terugkeren of als ze binnen Europa ergens anders naartoe willen reizen.” Zo’n paspoort biedt duidelijkheid en voorkomt een hoop rompslomp. Wel zo fijn als je al genoeg aan je hoofd hebt.


De 33-jarige Dariia woont in Kiev, en zag dat haar land zomaar werd aangevallen. Terwijl mensen om haar heen het land ontvluchtten, probeerde ook zij weg te komen. Tevergeefs. "Voor mij was het geen vraag. Richy moest mee, maar dat mocht niet.” Onder andere vanwege de regels, die ontzettend streng zijn voor dieren buiten de EU. Dagen later was het met een omweg toch mogelijk, met de auto. Vier dagen non-stop is Dariia onderweg geweest. Een rugzakje met spullen en de driejarige chihuahua continu op schoot. "Ze is een beetje mijn therapiehond”, vertelt Dariia. "Ze is het enige dat mij herinnert aan hoe het vroeger thuis was, toen het nog normaal was.”

Mede dankzij jullie donaties en inzamelingsacties kunnen wij de dieren én de mensen uit Oekraïne helpen. Jullie steun is hartverwarmend. Heel erg bedankt!