Europees dierenpaspoort voor Richy

20 april 2022 15:59

De 33-jarige Dariia woonde tot voor kort in Kiev en zag met eigen ogen hoe plotseling haar land werd aangevallen. Terwijl mensen om haar heen het land ontvluchtten, probeerde ook zij weg te komen. Tevergeefs. "Voor mij was het geen vraag. Mijn hond Richy moest mee, maar dat mocht niet.” Onder andere vanwege de regels, die ontzettend streng zijn voor dieren buiten de EU.

Dagen later lukte het met een omweg toch en wist ze met de auto weg te komen. Dariia is vier dagen non-stop onderweg geweest. Met een rugzakje met spullen en de driejarige chihuahua continu op schoot. "Ze is een beetje mijn therapiehond”, vertelt Dariia. "Zij is de enige die mij herinnert aan hoe het vroeger thuis was, toen het nog normaal was.”

Ondanks de versoepelde regels, blijft het belangrijk dat gevluchte dieren uit Oekraïne de benodigde vaccinaties krijgen en gechipt worden. Ook al zijn dieren in het thuisland onlangs nog gevaccineerd. De regels in Nederland zijn anders en het is wettelijk verplicht om de dieren opnieuw te laten inenten. Er wordt dan gelijk een geldig Europees dierenpaspoort aangemaakt. Hulp voor Dieren uit Oekraïne heeft Dariia en Richy, en vele anderen, hier al mee kunnen helpen.

Donateurs, bedankt voor jullie steun!